Welke haagsoorten zijn er?

18 December 2018

Welke haagsoorten zijn er?

Haagplanten kun je indelen in verschillende groepen. Er zijn hagen die ja naar hun functie kunt indelen, zoals privacy hagen of hagen om een grens mee aan te geven. Maar hagen kunnen ook worden ingedeeld in andere categorieën, bijvoorbeeld: decoratieve hagen, formele hagen of hagen die geschikt zijn voor vormsnoei. Ook kun je hagen sorteren naar hun soort, bijvoorbeeld beuk of laurierkers. Meestal worden echter de groepen wintergroene hagen, bladverliezende hagen en coniferen onderscheiden. Binnen deze groepen vallen dan weer de verschillende soorten haagplanten.

Wintergroene hagen

Wintergroene hagen (ook wel bladhoudende hagen genoemd) horen tot de populairste haagplanten. Bij wintergroene hagen gaat het om planten die hun blad in de winterperiode niet verliezen. Deze haagplanten zijn populair, omdat ze het hele jaar decoratief zijn. Ook worden bladhoudende hagen vaak functioneel ingezet, bijvoorbeeld als privacy haag, om de wind te breken of om meer schaduw te verkrijgen. Ook nestelen vogels graag tussen de bladeren en takken van hoge, wintergroene hagen. Tot slot kan een grote haag in sommige gevallen de lucht filteren en geluid (bijvoorbeeld van een drukke weg) absorberen. Een voordeel van wintergroene hagen ten opzichte van bladverliezende hagen is dat er minder bladafval op de grond komt. Dit zorgt ervoor dat het onderhoud ook relatief beperkt is. Bekende soorten groenblijvende haagplanten zijn onder andere de hulst, de laurierkers, de meeste bamboe soorten en de klimop.

Bladverliezende haagplanten

Bladverliezende haagplanten verliezen in de winterperiode hun bladeren. Toch worden ze vaak als haag gebruikt. Veel tuiniers kiezen voor een bladverliezende haag, omdat de bladeren in de herfst vaak een erg mooie gele tot felrode herfstkleur krijgen. Dit brengt veel afwisseling in de tuin gedurende de verschillende seizoenen. Ook bij bladverliezende haagplanten zijn er veel verschillende soorten om uit te kiezen. De beuk verliest zijn blad bijvoorbeeld pas in de lente, net voordat het nieuwe blad aan de struik komt. De veldesdoorn heeft een mooie herfstverkleuring en krijgt mooie kurklijsten op de stam. En ligusters zijn er met zowel langgerekte als meer ovale bladeren, en zelfs in een bonte variant die geel-groen blad heeft.

Coniferen

Coniferen zijn populaire haagplanten omdat ze robuust zijn, eenvoudig te onderhouden en meestal snelle groeiers. Ook kunnen ze erg hoog worden en toch redelijk smal blijven. Bijna alle coniferen zijn wintergroen en ook erg winterhard. Daarom worden coniferen vaak als privacy haag ingezet, of als windbreker (bijvoorbeeld bij boomgaarden). Vooral de Thuja soorten vinden we veel in Nederlandse tuinen, maar ook andere soorten zoals de Taxus of de schijncypres (Chamaecyparis). Coniferen hebben geen bladeren maar schubben of naalden. Daarom behoren ze tot de naaldbomen en hebben altijd een andere uitstraling dan hagen met bladeren. Er zijn nog meer soorten hagen, afhankelijk van de indeling die je gebruikt. Zo kun je onderscheid maken in lage hagen tot ca. 100 cm. hoog, middelhoge hagen tot ca. 3 meter hoog en hoge hagen die tot wel 5 meter hoog kunnen worden. Woon je in het buitengebied en heb je veel ruimte? Dan is een houtwal of boomhaag een geschikte optie om een afscheiding en privacy te creëren. Deze hagen bestaan uit verschillende haagplanten en bomen die door elkaar heen geplant worden.

 

Gerelateerde producten

Test

Test