Portugese laurier, of Prunus lusitanica ‘Angustifolia’, is een wintergroene struik met sierlijk glanzend blad en witte bloemen. De struik is erg populair als haagplant maar wordt ook veel aangeplant als solitaire struik. Terecht, want de Portugese laurier is een stijlvolle blikvanger. Helaas kan ook deze struik te maken krijgen met ziektes of plagen. Wat zijn de meest voorkomende ziektes van de Portugese laurier en hoe bestrijd je ze?
Meest voorkomende ziektes Portugese laurier
-
Hagelschot. Misschien wel de meest voorkomende ziekte is hagelschot. Deze aantasting van het blad kun je makkelijk herkennen aan gaten die meestal in het midden van het blad ontstaan, alsof er met hagel op is geschoten. Deze aantasting wordt veroorzaakt door schimmels.
-
Meeldauw. Meeldauw is een algemeen voorkomende schimmelziekte waaraan ook de Portugese laurier ten prooi kan vallen. In het geval van deze laurier gaat het overigens veelal om valse meeldauw. Zie je witte, poederachtige sporen op de jonge scheuten? Dan weet je nu dat het valse meeldauw is.
- Ongedierte. Verschillende insecten doen zich graag tegoed aan bladeren van struiken en planten. Ook de Portugese laurier kan daar last van krijgen. Ze laten allemaal hun eigen sporen achter op de planten. Krijgen de bladeren bruine of zwarte plekken? Dan zijn de bladluis of de schildluis actief. Zie je hapjes uit de bladranden, dan heb je ongewenst bezoek van de bladvlo of de taxuskever.
Het bestrijden van ziektes en plagen
Voorkomen is beter dan genezen. Onder de juiste omstandigheden is de Portugese laurier een sterke en gezonde plant. Geef de laurier daarom een goede standplaats en een goede verzorging. Belangrijk is om de struik geregeld te controleren, want dan ontstaat de minste schade. Als het om een kleine hoeveelheid bladeren gaat is het vaak al voldoende om die weg te knippen en af te voeren. Maak na afloop altijd de snoeischaar schoon. Is er sprake van ongedierte, gebruik dan gespecialiseerde bestrijdingsmiddelen waarvan er verschillende op de markt zijn.