Plantenmatten met bodembedekkers aanbrengen, hoe begin je?
Als je met plantenmatten met bodembedekkers jouw kale tuin om wilt toveren tot een weelderige zee van groen, dan is het belangrijk dat je de matten goed aanbrengt. Hoe doe je dat? Je begint met de voorbereiding. Zoek ten eerste de volgende spullen bij elkaar:
- Tuingereedschap om onkruid te verwijderen;
- Een schep om overtollig grond af te voeren;
- Gieter of plantenspuit met water;
- Eventueel zand en tuinaarde.
Heb je alles verzameld, dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken:
- Maak de plaats waar de plantenmatten gelegd moeten worden onkruidvrij;
- Wil je de bodembedekkers planten in een ondoorlatende of weinig vruchtbare grond? Meng dan wat tuinaarde door de bovenste bodemlaag van 10 cm. Is de bodem erg compact, zoals bij klei of leem het geval kan zijn, meng dan wat zand door de bovenste 20 tot 30 cm. om de waterdoorlaatbaarheid van de bodem te vergroten;
- Maak de grond gelijkmatig vlak door deze aan te harken. Als de matten niet vlak liggen kunnen er plassen ontstaan bij regen of als je water geeft. Hierdoor is het mogelijk dat bodembedekkers verdrinken. Stamp de grond niet aan, dan wordt deze te compact en kunnen wortels van de planten moeilijk groeien;
- Zorg ervoor dat het niveau van de grond ongeveer 4 cm. onder het uiteindelijke niveau van de planten ligt. Dit is de dikte van de substraatmatten waaruit de plantenmatten bestaan.
Het planten van de plantenmatten met bodembedekkers
Tot zover de voorbereiding. Tijd om de bodembedekker plantenmatten te planten:
- Haal de plantenmatten uit de verpakking en maak ze vochtig met een gieter of plantenspuit;
- Leg de plantenmatten op de grond en druk ze voorzichtig met je handen aan. Laat de matten goed op elkaar aansluiten, zodat onkruid geen kans krijgt;
- Geef de planten nog een keer water. Ga daarbij uit van ongeveer 10 tot 15 liter water per vierkante meter plantenmat. Dit zorgt ervoor dat de matten goed aansluit op de ondergrond en de wortels van de bodembedekkers optimaal de grond in kunnen groeien.
Leg de plantenmatten liever niet als het extreem droog weer is of als er harde wind staat. De planten kunnen dan uitdrogen. Ook bij zware regenval of vorst is het niet handig de plantenmatten te planten. Door veel water wordt de grond compact, wat de groei van de wortels tegengaat. En bij vorst is het gewoon lastig om te graven en bovendien kunnen de wortels van de bodembedekkers door de vorst beschadigd raken.
Verzorging van plantenmatten met bodembedekkers
De plantenmatten met bodembedekkers liggen in de tuin, maar je bent nog niet helemaal klaar. Geef de matten de eerste weken minimaal eenmaal per dag water om te voorkomen dat de bodembedekker planten uitdrogen. In de (late) lente en zomer trakteer je ze op 5 tot 10 liter per vierkante meter, liefst twee keer per week. Heeft het veel geregend, dan volstaat minder water. De beste tijd om de plantenmatten water te geven is ’s avonds, zodat er zo min mogelijk water verdampt. Verder kun je de planten eens of tweemaal per jaar bemesten om de groei te bevorderen.
Wil je dat jouw tuin helemaal tot bloei komt? Geef onkruid dan geen kans om het zonlicht, vocht of de voedingsstoffen van jouw bodembedekkers te stelen. En bovendien is een onkruidrijke tuin nou niet echt een fraai gezicht. Doordat de plantenmatten met bodembedekkers zeer gesloten zijn, is het verwijderen van onkruid tussen de planten zelf nauwelijks aan de orde.
Kom je er niet uit of heb je vragen over deze planthandleiding? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.