Wat als jij met één daad jarenlang de natuur, je dak en je humeur een flinke boost kon geven - mét een dikke kans op subsidie? Dat alles is mogelijk wanneer je kiest voor een groen dak, ook wel sedumdak genoemd. Waarom je een sedumdak wilt en hoe je het aanlegt plus onderhoudt, lees je in dit blog.
Wat is een sedumdak?
Groen dak, sedum dak, vetkruid dak zijn meerdere woorden voor hetzelfde: je dak wordt bedekt met een tapijt van planten uit de sedum familie. Deze familie van vetplanten is enorm divers, wintergroen en robuust. Felle zon, vrieskou, plensbuien, ze trekken het allemaal. Wij zijn groot fan van sedumdaken, want eigenlijk profiteert iedereen ervan.
De voordelen van een groen dak op je schuur (of welk ander dak dan ook)? Die zijn er voor alle partijen: je dak, de natuur en jezelf.
De voordelen van een groen dak voor je dak
Wanneer je je dak bedekt met sedum, verhoog je de duurzaamheid ervan. Doordat het minder onderhevig is aan weersomstandigheden gaat je dak tot twee keer langer mee! Ook verhoog je geluidsisolatie en warmte isolatie met een groendak: de vetplanten reflecteren beide, wat scheelt in graden Celsius en decibellen in je schuur of huis.
De voordelen van een groen dak voor de natuur
Het bevordert biodiversiteit. Met een groen dak op je schuur doe je vlinders, bijen en vogels dus een groot plezier. Ook vangt sedum regenwater, CO2 en fijnstof effectief op, wat de luchtkwaliteit verbetert en het riool ontlast.
De voordelen van een groen dak voor jou
Naast dat zo’n dak vol planten je humeur meer goed doet dan zo’n saai plat dak, is het onderhoudsarm en verbetert een groen dak het rendement van je zonnepanelen. Die dubbele duurzaamheidswinst kun je mooi in je zak steken (naast een mogelijke subsidie - daarover meer onderaan dit blog).
Hoe leg je een groen dak aan?
Een groen dak aanleggen kan op verschillende manieren, zo lang je het maar niet bij vorst doet. Ben jij een klusser of meer van het gemak? Voor beiden is een oplossing.
Wil je doe-het-zelven, dan kun je aan de slag met alle losse onderdelen:
- Drainage (om overtollig water af te voeren)
- Substraat (als voedingsbodem)
- Grind en randprofielen (om de substraat te scheiden van de dakrand)
- Sedum vegetatiematten (matten met volgroeid sedum)
- Gereedschap zoals een hark, mes en schaar om alles egaal en op maat te maken
Een snellere en makkelijkere oplossing zijn kant-en-klare daksystemen of sedumcassettes, passend bij het gewicht dat jouw dak aan kan. Beiden zijn voorzien van volgroeide planten en alle onderdelen die nodig zijn om een sedumdak te laten floreren, dus die leg je op het dak en klaar: geen gedoe, direct resultaat.
Onderhoud van een groen dak
Je verwacht het niet, maar een groendak is onderhoudsarm. Wanneer je kiest voor een kant-en-klaar systeem, sedumcassettes of aanleg door een professional weet je zeker dat de basis goed zit, wat jou weer scheelt in onderhoud. Wat altijd belangrijk is qua onderhoud is het volgende:
- Hou je regenwaterafvoer schoon en vrij.
- Verwijder twee keer per jaar onkruid en zaailingen uit het grind.
- Bemest twee keer per jaar met een speciale sedumdak bemesting.
- Water geven hoeft pas na meer dan 2 aaneengesloten droge weken.
Hulp en subsidies voor jouw sedum dak
Het is altijd slim om een professional te raadplegen voor je begint aan jouw groendak: niet alle opties passen bij ieder dak en iedere hellingsgraad. Bij een dak van 45 graden blijft sedum bijvoorbeeld niet zonder hulp op zijn plek, en in sommige gevallen is er een bouwvergunning nodig. Daar geven wij je graag advies in.
En zelfs de gemeente kan hulp bieden. Veel gemeenten stimuleren namelijk de aanleg van sedumdaken met een subsidie, om zo de ecologische winst ervan te vergroten. Je kunt tot wel 50% van je investering terugkrijgen - neem voor de mogelijkheden en voorwaarden contact op met jouw gemeente. Groen waar je bijna niks aan hoeft te doen en waar iedereen van profiteert, ideaal toch?