De beste wintergroene/groenblijvende struik voor in de tuin
Heb je besloten om een groenblijvende haag voor je tuin te kopen? Wintergroene struiken, planten of heggen zijn erg populair. Dit komt omdat ze zelfs in de winter geen blad verliezen en het hele jaar door mooi groen blijven. Dit zorgt in de koude maanden voor een prachtig zicht. Maar groenblijvende struiken hebben ook andere voordelen: ze worden vaak gebruikt als afscheiding bijvoorbeeld in de voortuin of aan de grens met de buurman. Met groenblijvende haag is je privacy het hele jaar door gegarandeerd en niet slechts in de zomer. Op Garmundo vind je verschillende soorten groenblijvende heesters. Wij hebben hier de beste voor je op een rijtje gezet.
Groot en groenblijvend: de Laurier en de conifeer
Wil je een hoge heg creëren die dient als afscheiding of winderbescherming? Dan zit je goed bij groenblijvende heesters. Een scheidingshaag moet je natuurlijk het hele jaar door privacy kunnen bieden. Dit is natuurlijk niet zo als je een haag hebt die in de winter haar blad verliest. Juist in de winter ben je veel thuis, dan wil je niet dat iedereen zo naar binnen kijkt. Daarom worden de wintergroene haagplanten vaak gekocht als hoge heggen bijvoorbeeld de laurierhaag is enorm populair. De laurier wordt hoog en breed, is zichtdicht en heeft prachtig glanzend blad. Ook de conifeer is populair. Bijna alle naaldbomen zijn wintergroen en winterhard de meeste worden erg lang en zijn daarom ook geschikt als afscheiding. Een tijdloze, populaire wintergroene struik onder de coniferen is bijvoorbeeld de levensboom.
Kleine groenblijvende struiken
Wintergroene struiken dienen niet alleen voor privacy. Veel tuiniers gebruiken ook graag groenblijvende haagplanten voor decoratieve doeleinden. Een kleine groenblijvende haag als terrasrand, langs een oprit of als visuele grens. Dit structureert de tuin en geeft de tuin een nette strakke uitstraling. De klassieke buxus staat vooral bekend als een kleine groenblijvende struik. In de afgelopen jaren heeft de buxus flink gevochten tegen ziektes (de buxusmot), daarom wordt er hedendaags vaak gekozen voor een alternatief bijvoorbeeld de Japanse hulst. De Japanse hulst lijkt verwarrend veel op de buxus. Beide soorten zijn robuust, laagblijvend en wintergroene net zoals andere winterharde struiken.
Groenblijvende klimplanten
Klimop hoort ook bij het lijstje van populaire groenblijvende struiken. Omdat klimop zo snel groeit is klimop ideaal om bepaalde schuttingen, en of andere structuren erachter te laten verdwijnen. De vuurdoorn is ook een groenblijvende plant die met behulp van een stok/hekwerk kan gaan klimmen. Als hij gestokt is kan hij wel vier meter hoog worden en het is een heel mooi gezicht met de gekleurde bessen. Een andere groenblijvend soort is de bamboe. Hoewel hij niet kan klimmen, heeft hij zeker niet alleen een mooie exotische uitstraling, maar het geritsel van de bladeren wanneer de wind er doorheen blaast, zorgt voor een aangename en ontspannen sfeer in de tuin.
Verzorging van groenblijvende struiken
Het onderhoud van groenblijvende struiken verschilt enorm van plant tot plant. Wintergroene planten hebben echter allemaal iets gemeen. Ze verliezen in de winter geen blad. Dit bespaart je een aantal klusjes in de tuin, denk aan de bladeren opruimen. Daarnaast heb je met een groenblijvende heester altijd garantie op een groen uitzicht in de tuin.