Is je buxushaag ziek of heeft de buxusmot de struik te pakken? In plaats van een complex proces te gebruiken om de boom te redden. Kiezen veel mensen ervoor om een buxusalternatief te nemen. Als je jezelf geen zorgen wilt makten dat je mooie luxe heg word aangetast of je hebt geen tijd voor preventieve maatregelen, dan zijn er voldoende groenblijvende ‘’buxus vervangers’’. De heggen kunnen gemakkelijk worden aangeplant en zullen geen last krijgen van de ziektes of andere aanvallen die de buxus wel had. Dit komt doordat dit puur om het buxus soort gaat. Hier vind je een aantal goede vervangers voor jouw buxus.
Buxus verganger nr.1 de Japanse hulst
De Japanse hulst (Ilex Crenata) wordt vaak gebruikt als buxusvervanger, dit kom omdat hij erg op de buxus lijkt. Vooral de soorten ‘’Dark Green’’ en ‘’Green Hedge’’ lijken erg op de buxus. De soort ‘’Convexa’’ is ook een goed alternatief voor de buxus. Als je op zoek bent naar een hoger haag, kun je kiezen voor de soort ‘’Kanehirae’’ of ‘’Blondie’’. De Japanse hulst groeit sneller dan de buxus en heeft daarom meer verzorging nodig. De Ilex moet twee keer per jaar worden gesnoeid. De staanplaats van de buxus vervanger moet zorgvuldig worden gekozen. De buxus groeit goed op kalkrijkegrond maar de Japanse hulst niet. De Japanse hulst heeft ook meer water nodig dan de buxus. Het is daarom aan te raden om bij het planten van de Japanse hulst organisch materiaal zoals compost of tuinaarde aan de grond toe te voegen. De organische stoffen houden het water vast en kan langzaam door de hulst worden opgenomen.
Buxus vervanger nr.2 De Taxus
De taxus ziet er niet het zelfde uit als de Buxus, maar het is een goede vervanger. De taxus is zeer robuust en niet ziektegevoelig. Net als de buxus is de taxus wintergroen en enorm geschikt voor vorm snoei. Net als bij de buxus kun je met de taxus een nette en rechte haag creëren die de tuin een nette en strakke uitstraling geeft. Je hoeft de taxus slechts twee keer per jaar te snoeien. Een andere reden waarom de taxus een goed alternatief is voor de buxus, is omdat hij de voorkeur geeft aan dezelfde grond. Een Taxus plant je gemakkelijk op dezelfde plek als waar de Buxus jaren gestaan heeft. Taxusstruiken worden ook erg oud en zijn een goede investering voor de langere termijn.
Buxus vervanger nr.3 De Kamperfoelie
De Kamperfoelie (Lonicera Nitida) is ook geschikt als alternatief voor de Buxus. Hij is zeer geschikt als lage haag tot 80 cm. De Kamperfoelie heeft echter de neiging om te groeien in de breedte en moet ongeveer drie keer per jaar worden gesnoeid. Toch heb je met een kaperfoelie een hele mooie, nette haag die op alle grondsoorten groeit. Hij heeft net als de buxus kleine bladeren en is wintergroen. De kamperfoelie kent verschillende soorten: de soorten ‘’May Green’’ en Elegant dit zijn wintergroene kruipende kamperfoelies. De ‘’May Green’’ heeft een licht groene kleur terwijl de ‘’Elegant’’ iets donkerder is en groter wordt. De groenblijvende kruipende kamperfoelie blijft echter minder compact. In tegenstelling tot de Buxus krijgen alle Kamperfoelies na de bloei kleine besjes. Deze zijn erg populair bij de vogels.
Buxus vervanger nr.4 de Kardinaalsmuts
Wie meer kleur in de tuin wil, en natuurlijk ook een alternatief voor de buxus doet er goed aan om een kardinaalsmuts (Euonymus Fortunei) te gebruiken. De oorspronkelijk uit Japan afkomstige haagplant is een robuust soort met weinig eisen aan de grond. De geelgroene soort ‘’Emerald ’n Gold’’ of de wintergroene soort ‘’Emerald ’n Gaiety’’ zijn het meest geschikt als haag. De heg van dit soort wordt ongeveer 50 cm en is enorm winterhard.