Laurierkers goed verzorgen
De laurier ofte wel de laurierkers is een zeer populaire haagplant. De laurier is winterhard en wintergroen en ziet ook nog eens luxe uit. De haag wordt zichtdicht en de bladeren glanzen mooi. Er zijn veel verschillende soorten en types deze kunnen ook op veel manieren worden gebruikt. De hoge soorten worden vaak gebruikt als privacy haag en de kleinere soorten om een bepaalde structuur te brengen aan je tuin. Een haag van laurierkers is ook niet veeleisend en is gemakkelijk te onderhouden. De laurier kan op bijna elke grond staan, maar heeft wel een voorkeur dat is namelijk zanderige en goed doorlatende grond. Wat de locatie betreft staat de laurier het liefste in de zon of halfschaduw. Beschermd tegen de koude oostenwind in de winter. Eigenlijk is wateroverlast het enige waar de laurierkers niet van houdt. De verzorging is dus erg makkelijk.
Laurierkers watergeven
De laurier heeft niet echt veel aandacht nodig als het gaat om watergeven. Uitzonderingen zijn zeer droge zomers en winters. Als ze te droog zijn kun je dat zien aan gele bladeren. Als dit het geval is, vooral in de winter wordt er aan genomen dat de laurier last heeft van de vorst. Maar in feite is het een gebrek aan water. Het water kan de wortels niet bereiken door de bevroren grond. Bij sterk zonlicht kan het water al verdampen op de aarde, zo krijgt de plant nog steeds geen water. Daarom is het aan te raden om zomers vroeg in de morgen water te geven bij de wortels. Geef in een keer veel en goed water in plaats van vaak een beetje. Zorg ervoor dat er in de zomer geen water op de bladeren komt. De druppels zullen als vergrootglas functioneren en dit kan brandschade veroorzaken aan de laurier. Daarnaast kan de laurier ook niet goed overweg met wateroverlast. Als je een zeer ondoordringbare grond hebt is het raadzaam om tijdens het planten een drainagesysteem te creëren.
Laurier bemesten
Je moet de laurierkers bij het planten direct bemesten. Dit kan het beste met compost, mest of hoornkrullen. Deze zullen de haag voorzien van voldoende voedingsstoffen. Als je jouw laurierhaag wilt blijven bemesten, moet je dit doen het voorjaar en niet na augustus dan zullen de nieuwe scheuten afsterven tijdens de vorst. Je kunt echter pas eind augustus kali meststoffen toevoegen om de bladeren vorstbestendiger te maken. In maart kun je de laurierhaag bemesten met hoornkrullen, compost of vloeibare mest.
Laurierhaag snoeien: timing en hoe
Aangezien de laurierkers snel hoog en snel dicht groeit, moet je de laurierkers snoeien. Dit wordt vooral gedaan om de haag een strakke look te geven. Jonge planten moeten ook regelmatig worden gesnoeid zodat het blad mooier dicht groeit. De Laurierkers heeft geen problemen rigoureuze snoei en kan zelf worden terug gesnoeid tot het oude hout. De beste tijd om de laurierkers te snoeien is eind juni. Maar zelfs in de herfst voordat het begint te vriezen , kun je een laurierhaagplant snoeien. Gebruik geen elektrische heggenschaar dit kan de messen beschadigen!
Laurier kopen bij Garmundo
Bij Garmundo kun je verschillende soorten Laurier kopen.