Tegels eruit, groen erin: 4 redenen om die tegeltuin te dumpen
Tegeltuinen zijn zó passé. En bovendien: als jij weet wat goed is voor jou en de natuur, ga je zonder twijfel voor een groene tuin. Tegels eruit, groen erin dus! In dit blog vind je 4 redenen om die tegeltuin te dumpen, en vertellen wij hoe jij jouw tuin makkelijk vergroent.
Weg met die tegels, waarom dan?
Lekker onderhoudsvrij, zo’n tegeltuin. Denk jij dat ook? Ai, dat zit anders. Tegels vergen namelijk wel degelijk onderhoud, soms zelfs méér dan een tuin vol planten. Ja, echt. Om nog maar te zwijgen over de andere nadelen van tuinbestrating, en dat is waarom wij pleiten voor meer groen. Die redenen vind je hieronder.
Reden 1: slechte afwatering
Tuinbestrating zorgt voor een slechte afwatering. Overal waar een tegel ligt, kan hemelwater immers niet op zijn gemak de grond inzakken. Regen voegt zich dan niet bij het grondwaterpeil (dat toch al genoeg te lijden heeft), maar wordt afgevoerd naar het riool. En aan de afvoercapaciteit van het riool zitten grenzen: wanneer dat bereikt is, overstroomt het riool en zitten we met wateroverlast. Niet fris, die regenwater-rioolwater mix op straat.
Reden 2: hogere hittestress
Waar ben jij liever wanneer de mussen van het dak vallen, in een weelderig bos, of in een stenen binnenstad? Precies. Tegels zorgen voor een zogeheten hitte-eilandeffect: ze nemen meer warmte op dan planten en houden deze opgenomen warmte ook nog eens langer vast, waardoor de omgevingstemperatuur stijgt. Planten verlagen juist hittestress omdat ze de warmte niet vasthouden, via verdamping de lucht verkoelen en bovendien van schaduw kunnen voorzien. Ga de opwarming van de aarde tegen, begin in je tuin!
Reden 3: groene aanslag (en nee, dat telt niet als groen)
Onderhoudsvrije tegeltuinen? Dream on. Er zijn bitter weinig tuintegels die ontkomen aan groene aanslag (algen) of onkruid tussen de tegels. Wil je dat je tegeltuin er mooi bij ligt, dan zul je aan de bak moeten: met onkruidverdelger (slecht voor flora en fauna), een onkruidbrander (best link) of door je tegels schoon te (laten) plukken en schrobben. En die tijd, geld en moeite kun je evengoed steken in een groene tuin. Want met snoeien, harken en besproeien ben je zelden meer tijd kwijt, én je helpt er de natuur gigantisch mee.
Reden 4: de biodiversiteit krijgt een beuk
Zo komen we bij het grootste nadeel van tuinbestrating: de biodiversiteit van de natuur krijgt er een beuk van. Leuk, die stenen, maar ze doen niets voor de bodem en de dieren die er daar op en in leven. En dieren verspreiden juist weer zaden en pollen, waardoor groen zich kan uitbreiden. Weg met die tegels dus! Even de handen uit de mouwen, maar daarna kun je trots zijn op jouw stukje groen en jezelf. Gelukkig is je tuin vergroenen niet moeilijk.
Tegels eruit, groen erin
Je tuin vergroenen kun je zo groot of klein aanpakken als je zelf wilt. Liever klein beginnen? Snappen we. Trek dan een paar tegels eruit aan de randen van je tuin. Even de aarde omspitten en voeden, en gaan! Gebruik de vrijgekomen ruimte voor een mix van planten die passen bij elkaar en jouw tuin, zoals een borderpakket. Wanneer je kiest voor vaste, inheemse planten, is je tuin een waar voedselparadijs voor het dierenleven en zelfs makkelijker te onderhouden dan een tegeltuin. Deze planten zorgen namelijk vrijwel voor zichzelf.
Een andere onderhoudsvriendelijke groene keuze zijn bodembedekkers. Deze over de grond kabbelende planten geven onkruid het nakijken en zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, kleuren en maten. Met de bodembedekker plantmatten van Garmundo is het zo eenvoudig als tegels eruit, groen erin. Wat wil je nog meer?