Welke ziektes kan de ligusterhaag krijgen?

Ligusters (Ligustrum) zijn geliefde haagplanten die vaak gebruikt worden om erven en tuinen af te schermen. Ze zijn erg sterk en makkelijk in onderhoud. Net als alle planten kunnen ook ligusterhagen ziek worden. Wat zijn de meest voorkomende ziektes van de liguster en hoe bestrijd je ze?


Meest voorkomende ziektes ligusterhaag

  • Bladvlekkenziekte. De bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Deze schimmel veroorzaakt bruine vlekken met een rand op de bladeren van de ligusterhaag. De vlekken groeien uit tot gaten in de bladeren. De schimmel gedijt goed bij warm en vochtig weer.

  • Roest. Ligusterroest wordt veroorzaakt door roestschimmel. Deze schimmel vormt oranje roestplekken op de onderkant van de bladeren. De plekken barsten later open, waardoor oranje sporen vrijkomen. Roest komt vaak voor na een natte lente.

  • Groene appelwants. Zijn de topbladeren van de liguster rafelig en zitten er gaten in, dan is de struik waarschijnlijk aangetast door groene appelwantsen. Dit zijn kleine, heldergroene insecten die flink wat schade kunnen veroorzaken. Om aantasting door appelwantsen te voorkomen helpt het om bladafval dat onder de haag ligt gelijk af te voeren. Appelwantsen overwinteren namelijk meestal in de afgevallen bladeren.


Het bestrijden van ziektes in de ligusterhaag

Onder de juiste omstandigheden is de liguster een sterke en gezonde plant. Geef hem een goede standplaats en een goede verzorging om gezond te blijven. Belangrijk is om de struik geregeld te controleren, want dan ontstaat de minste schade. Als het om een kleine hoeveelheid aangetaste bladeren en takken gaat is het vaak al voldoende om die weg te knippen en gelijk af te voeren. Maak na afloop altijd de snoeischaar goed schoon. Is er sprake van ongedierte, gebruik dan gespecialiseerde bestrijdingsmiddelen waarvan er verschillende op de markt zijn.

Ligusterhaag kopen bij Garmundo